Адміністратора групи «Повістки» засудили до 5 років

 мобілізації

П'ять років позбавлення волі, за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України, призначив суд киянину, який вів Telegram-канал «Повістки» та розповсюджував інформацію про роботу військовослужбовців ТЦК.

Вирок по справі № 753/6889/23 виніс Дарницький районний суд м. Києва 5 червня 2023 року.

Суд зазначив, що територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) відповідно до покладених на них законодавством завдань здійснюють заходи щодо призову громадян на військову службу, зокрема й під час мобілізації. Відповідно до пунктів 1.1, 2.8, 3.25 Переліку відомостей ЗСУ, що становлять службову інформацію, інформація щодо місць перебування особового складу ТЦК при виконанні ними службових обов'язків та інструкцій щодо оповіщення військовозобов'язаних та резервістів є службовою інформацією, тобто інформацією з обмеженим доступом.

Водночас обвинувачений, який здійснював адміністрування Telegram-каналу, умисно, систематично вчиняв дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності ЗСУ, шляхом поширення інформації щодо форм та методів здійснення мобілізаційних заходів в особливий період на території міста Києва для невизначеного кола осіб.

Зокрема поширювалася інформація про детальні адреси Києва, із зазначенням назви вулиць, номери будинків та корпусів, за якими перебувають військовослужбовці під час виконання ними заходів з призову громадян України під час мобілізації, фотографії та відеозаписи, на яких зображені військовослужбовці ТЦК, а також документи, які, вручалися особам для забезпечення комплектування ЗСУ, чим надавав допомогу особам, які ухиляються від військового обліку або іншим чином порушують правила військового обліку, в уникненні отримання відповідних повісток.

Крім того, у телеграм-каналі вживалися слова «по можливості, не заїжджайте», «будьте обережні» або інші схожі фрази.



Таким чином, він здійснював розповсюдження інформації з обмеженим доступом — відомостей про місця здійснення представниками ТЦК покладених на них законодавством України заходів з оповіщення військовозобов'язаних та резервістів з метою проходження військово-лікарської комісії, уточнення військово-облікових даних та планування призначення військовозобов'язаних до призову під час мобілізації, а також з метою адміністративного затримання та доставлення військовозобов`язаних та резервістів до ТЦК у випадку, якщо такі особи вчинили правопорушення, передбачені ст. ст. 210, 210-1 КУпАП.

Дії адміністратора сприяли подальшій відмові громадян від виконання своїх конституційних обов'язків в особливий період.

Розкриття місць виконання завдань військовослужбовцями ТЦК перешкоджає процесу оповіщення військовозобов'язаних та резервістів, створює умови для ухилення військовозобов'язаними від заходів мобілізації під час дії воєнного стану. Це призводить до зменшення або й зриву направлення поповнення у військові частини за мобілізаційним планом, що ставить під загрозу терміни та обсяги комплектування Збройних Сил України.

З урахуванням викладених обставин, дії обвинуваченого суд кваліфікував за ч. 1 ст. 114-1 КК України, як перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України в особливий період.

Обвинувачений визнав свою винуватість та активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, внаслідок угоди визнання винуватості, суд звільнив киянина від відбування призначеного покарання з випробуванням, — якщо він протягом 2 років не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає покладені на нього судом обов'язки.